Glutenvrij en lactosevrij leren koken
Glutenvrij en lactosevrij
Een gluten en lactose intolerantie kan een behoorlijke uitdaging zijn, door de Chinese voedingsleer te volgen wordt dit dieet een stuk eenvoudiger. In de praktijk zie ik dan meestal klanten die vervangende producten kopen zoals glutenvrij brood en lactosevrije melk waar ze dan uit eindelijk ook weer last van krijgen. Deze producten zijn industrieel bewerkt waardoor de spijsverteringsklachten niet zullen verminderen. Alles overziend is het een hele zoektocht, en met name het veranderen van het ontbijt blijkt lastig.
Nu zijn gluten en lactose voor iedereen moeilijk te verteren maar in beperkte hoeveelheden zou dit geen problemen hoeven te geven.
Volgens de Chinese geneeskunde is een gluten en lactose-intolerantie het gevolg van een verzwakte spijsvertering. Met andere woorden als je de spijsvertering zou kunnen versterken heb je minder last van gluten en lactose.
In deze workshop leer je lactose en glutenvrij te eten met onbewerkte voedingsmiddelen, daarnaast leer je kruiden en voedingsmiddelen in te zetten om de spijsvertering te versterken. Deze workshop is ook geschikt voor mensen met een prikkelbaardarm syndroom.
Gluten en lactose intolerant volgens de Chinese Geneeskunde
Gluten en lactose intollerantie worden volgens de Chinese geneeskunde veroorzaakt door een verzwakte spijsvertering. In de Chinese Geneeskunde wordt een verzwakte spijsvertering aangeduid als Milt Qi deficiëntie, terwijl dit in de orthomoleculaire gezondheidsleer bekend staat als insulineresistentie. Een onjuist dieet met veel koude en rauwe voedingsmiddelen kan leiden tot problemen met het darmmicrobioom. Het microbioom speelt een cruciale rol in onze weerstand en wordt soms het ’tweede brein’ genoemd. Een goede mentale gesteldheid is vaak gekoppeld aan een gezond darmstelsel, dat volgens de Chinese geneeskunde begint bij de Milt en Maag.
Onze voeding beïnvloedt of we spijsverteringsproblemen ervaren, zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel na het eten, brijige of dunne ontlasting, meerdere keren per dag, een gebrek aan energie en een futloos gevoel. De Chinese geneeskunde kijkt verder dan alleen de Milt en Maag, omdat ook andere orgaanparen betrokken kunnen zijn en er rekening wordt gehouden met Hitte of Koude.
Bij darmproblemen wordt vaak curcuma in hoge doseringen ingenomen, wat aanvankelijk kan helpen vanwege de koude in de spijsvertering en de ontstekingsremmende werking. Echter, langdurig gebruik kan leiden tot symptomen van Hitte, zoals hartkloppingen, slaapproblemen, een gevoel van warmte, opvliegers en maagklachten.
Bij acute klachten worden enkelvoudige kruiden voorgeschreven, maar bij chronische klachten is het raadzaam om een samengestelde formule te gebruiken.
Lactose en glutenvrij koken
In deze les, waar theorie en praktijk samenkomen, beginnen we met anderhalf uur theorie, gevolgd door een praktijksessie in de keuken. We leren koken met van nature glutenvrije en lactose vrije producten en maken een eenvoudig glutenvrij en lactosevrij ontbijt en lunch.
De recepten worden gedeeld met alle deelnemers en de presentaties worden na de workshop naar hen toegestuurd.
Wat kunt u verwachten
- Allereerst drinken we een kopje kruiden thee en gaan dan naar boven voor een stukje theorie, waar ook de recepten worden besproken.
- Na de theorieles gaan we de keuken in en maken gerechten die van nature producten bevatten die glutenvrij en lactosevrij zijn en de spijsvertering versterken.
- Na het koken gaan we dineren in onze gezellige eetruimte
- De workshop duurt ongeveer 6 uren
- Op de onderstaande datum kan er individueel ingeschreven worden
- In overleg kan er met een groepjes vanaf minimaal 6 personen een losse datum gepland worden
- De kosten bedragen inclusief koffie en thee p.p. € 95,00
- De recepten en presentatie worden na afloop naar de deelnemers gestuurd
- 23 november is de datum voor individuele inschrijvingen