Chinese voedingsgeneeskunde of voedingsleer
Eeuwen oude krachtige traditie in een Westers jasje
Chinese voedingsleer
De Chinese voedings- en kruidenleer bestaat al meer dan 3000 jaar. Door ervaring en recent onderzoek wordt steeds duidelijker dat voeding en kruiden zowel preventief als curatief ingezet kunnen worden.
De Chinese voedingsleer is krachtig; eenmaal de smaak te pakken en de kennis toegepast, laat het je niet meer los. Door je in deze leer te verdiepen, leer je niet alleen het lichaam en zijn processen kennen, maar ook de voedingsmiddelen en kruiden die bijdragen aan een goede gezondheid.
De Chinese geneeskunde neemt niet alleen het fysieke, maar ook het emotionele en spirituele aspect van het menselijk lichaam in acht. Emoties, of stress zoals men in het Westen zegt, kunnen ziekte veroorzaken door lichamelijke processen te blokkeren.
De Chinese voedingsleer let op verteerbaarheid; men telt geen calorieën, maar kijkt naar wat het lichaam kan verteren. Ook zijn de thermische werking en de constitutie van de persoon van groot belang. De Chinese geneeskunde vertrouwt op het zelfherstellend vermogen van het lichaam en zoekt naar de oorzaak van klachten. Het is zowel preventief als curatief een krachtige benadering.
Met deze pagina wil ik kennis delen, zodat zoveel mogelijk mensen zich kunnen verdiepen in deze prachtige geneeswijze.
Yin voedingsmiddelen bevochtigend en koelend
- komkommer
- tomaat
- Gerst
- Ananas
- Peer
- Eend
Yang voedingsmiddelen voor warmte en aktiviteit
- Walnoten
- Prei
- Bosui
- Kastanjes
- Rode wijn
- Wild
- Venkel
- Haver
Yin en Yang als pijlers van de Chinese voedingsgeneeskunde.
Een essentieel principe in de Chinese voedingsleer is het evenwicht tussen Yin en Yang. Deze complementaire krachten zijn overal aanwezig, inclusief in voedsel en kruiden. Yin staat voor koelte, vocht en rust, terwijl Yang warmte, droogte en beweging vertegenwoordigt. Het is van vitaal belang voor de gezondheid om een evenwicht tussen Yin en Yang te bewaren. Het doel is om in ieder gerecht de elementen van de Chinese voedingsleer te verenigen.
De 5-elementen leer
Een essentieel aspect van de Chinese voedingsleer is de leer van de vijf elementen. Elk element correspondeert met specifieke orgaanparen in het lichaam.
Het houtelement is verbonden met de lever en de galblaas. Hout voedt het vuur, het vuurelement is verbonden met het hart en de dunne darm;
Vuur voedt de aarde, en dit element is verbonden met de milt en de maag.
Aarde voedt metaal, metaal is verbonden met de longen en de dikke darm, en metaal voedt water.
Het waterelement is verbonden met de nieren en de blaas.
Op deze manier zijn alle elementen met elkaar verbonden, voeden en reguleren ze elkaar, en behouden ze balans.
Specifieke voedingsmiddelen en kruiden kunnen bijdragen aan het herstel of het opnieuw in evenwicht brengen van de orgaanparen. Het is daarom van belang om te identificeren welk orgaanpaar uit balans is en welke orgaanparen betrokken zijn om de harmonie binnen de elementen te herstellen.
Thermische eigenschappen van voeding en kruiden
De thermische waarde van voedsel en kruiden is een ander belangrijk aspect van de Chinese gezondheidsleer. Voedingsmiddelen en kruiden kunnen Koud, koel, neutral warm of heet zijn. Het eten van voedsel met de juiste thermische waarde wordt als essentieel beschouwd om het evenwicht in het lichaam te bewaren. Zo wordt het eten van verkoelende voedingsmiddelen aanbevolen in de zomer en in de winter het nuttigen van thermisch warme voedingsmiddelen.
Koude levensmiddelen
- Tomaat
- Kiwi
- Kaki
- Watermeloen
- Kaviaar
Koele levensmiddelen
- Appel
- Peer
- Spinazie
- Sla
- Snijbiet
- Courgette
- Aubergine
- Bloemkool
Neutrale levensmiddelen
- Rode bietjes
- Ei
- Aardappelen
- Zoete aardappelen
- Rijst
- Kalkoen
- Haring
- Kabeljauw
Warme levensmiddelen
- Spruitjes
- Pompoen
- Kastanjes
- Lam
- Rode kool
- Pijnboompitjes
- Walnoten
- Abrikoos
- Bosui
Hete levensmiddelen
- Kaneel
- Mierikswortel
- Gedroogde gember
- Knoflook
- Rode peper
- Cacao 72%
Specifieke smaken
De Chinese voedingsleer stelt dat ieder voedingsmiddel of kruid een unieke smaak bezit. Deze vijf verschillende smaken beïnvloeden specifieke orgaanparen in het lichaam. Zo werkt de zure smaak in op de lever, bittere smaak op het hart, zoete smaak op de maag en milt, scherpe smaak op de longen en zoute smaak op de nieren. Door een combinatie van smaken te gebruiken, voeden we alle orgaanparen, wat resulteert in heerlijke gerechten die de Qi laten stromen.
Streek producten en seizoensproducten
De Chinese voedingsleer onderstreept het belang van seizoensgebonden producten en het consumeren van voedsel dat in het huidige seizoen groeit. Het eten van lokaal geproduceerde voedingsmiddelen en kruiden die van nature in het seizoen beschikbaar zijn, draagt bij aan balans in ons lichaam. We maken tenslotte deel uit van de natuur. Het aanpassen van ons dieet aan de seizoenen kan leiden tot een verbeterde gezondheid.
Wat geschikt is voor de een is niet geschikt voor de ander
De leer van de Chinese voeding kent vele voordelen voor het ondersteunen van een gezonde levensstijl. Het is essentieel om te erkennen dat individuele behoeften verschillen; wat voor de één heilzaam is, kan voor de ander minder effectief zijn voor de gezondheid. Het consulteren van een gecertificeerde Chinese voedingsdeskundige kan nuttig zijn om de juiste voedings- en kruidenstrategie te bepalen, afgestemd op persoonlijke behoeften en gezondheidsdoelstellingen.
Chinese voedingsleer nog vaak gebruikt
In het moderne China wordt de traditionele voedingsleer nog steeds veelvuldig toegepast, naast de hedendaagse westerse geneeskunde, om een holistische gezondheidsbenadering te ondersteunen. Deze benadering wint ook aan populariteit in andere delen van de wereld, waar men de voordelen van een gebalanceerd en natuurlijk dieet erkent voor het verbeteren van het welzijn.